Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Извличане на стволови
клетки от млечни зъби

Знаете ли, че могат да бъдат взети стволови клетки от млечно зъбче?

Ако не сте знаели или сте забравили да запазите стволови клетки от пъпната връв на детето, това вече не е фатално.
В ЕО Дент съвместно с Биорегенерация, предлагаме запазване и съхранение на стволови клетки от млечен зъб. Посетете ни за консултация с наш специалист, който ще ви обясни стъпките, които трябва да предприемете.
Знаете ли, че могат да бъдат взети стволови клетки от млечно зъбче?

 
              

Процедурата е следната:
– идва се на преглед на който се прави и панорамна снимка.
– денталният лекар преценява от кои млечни зъби могат да се изолират стволови клетки и назначава посещения за проследяване.
– един зъб е годен ако е здрав (интактен) и със запазени 2/3 от корена.
Процедурата за детето и родителите не е по различна от рутинното вадене на млечен зъб.
Тя може да се прави до наличието на годни млечни зъби (около 9-10 год.). Но за всяко дете е различно – това е много важно да се знае! Затова е важна преценката на детския зъболекар.

Научете повече от интервюто тук:  

love

И най-важното е възможността, която дават стволовите клетки. Много от родителите съхраняват стволови клетки от пъпната връв, ако не са успели или са забравили, последната им възможност са стволови клетки от млечно зъбче.
Стволовите клетки могат да помогнат на детето или някой от семейство по права линия при онкологични, неврологични, автоимунни и кръвни заболявания.

Източник:

https://www.bioregeneration.bg/index.php/stvolovi-kletki/uslugi/biodent

Стволови клетки от млечно зъбче: какво трябва да знаем?
Докато са в очакване на своята рожба, почти всички бъдещи родители научават за възможността да съхранят стволови клетки от тъкан и кръв от пъпна връв при раждането. Но малко от майките и татковците знаят, че ценни стволови клетки има и в млечните зъбки на дечицата. И тъй като често информацията по въпроса е недостатъчна или неточна, ние подготвихме отговори на най-често задаваните въпроси за стволовите клетки от млечно зъбче:
Какви клетки се крият в зъбчето?
Денталната пулпа на млечното зъбче е ценен източник на мезенхимни стволови клетки. Те са предшественици на клетките, от които се изграждат кости, сухожилия и вътрешни органи като бъбрек, черен дроб…
С какво са ценни клетките от зъбче?
В случай че не сте съхранили мезенхимни клетки от тъкан от пъпна връв при раждането на вашето дете, смяната на млечното зъбче е чудесна възможност да го направите. Осъществяването на процедурата е леко и дава много добри резултати. На този етап клетките са сравнително млади, а колкото по-малко е детето, толкова по-запазен е потенциалът им.
Кой от семейството може да ги ползва?
Едно от основните ограничения при извършването на трансплантации е рискът от отхвърляне или несъвместимост. Тъй като мезенхимните стволови клетки са хипоимуногенни, те не предизвикват подобни реакции в организма. Благодарение на това има реален шанс, при нужда, на тяхната помощ да разчитат всички членове на семейството.
Има ли значение какъв вид е зъбчето?
Най-важното условие е млечните зъбки да са напълно здрави и със запазена пулпа, без значение от кой вид са. Някои банки за съхранение избягват да извличат клетки от кътниците, защото при тях невинаги е възможно да се предвиди в какво състояние и колко е пулпата. Ако са здрави и витални обаче, ние не ги пренебрегваме, тъй като са чудесен източник на ценните мезенхимни клетки. В случай че се наложи отстраняване на млечни зъбчета по ортодонтски причини, те също могат да бъдат използвани за извличане и съхранение.
Кога може да се изпълни процедурата?
Щом настъпи моментът, в който започва смяната на млечните зъбки. При повечето дечица този процес се извършва между 5-тата и 12-тата година. Важно условие е зъбчето да е само леко разхлабено, тъй като, ако се е клатило продължително или пък е паднало от само себе си, пулпата му е загинала и извличането на клетки е невъзможно.
Кой и как трябва да вземе зъбчето?
Задължително е манипулацията да се извърши от обучен специалист стоматолог, който да направи оценка и да санира устната кухина. Изборът на подходящо зъбче може да бъде улеснен, ако се направи предварително образно изследване. Необходимо е, още щом бъде извадено, зъбчето веднага да се постави в контейнер със специална среда, която запазва жизнеността на клетките, и да се транспортира до лабораториите ни за незабавна обработка до максимум 24 часа след вземането. До седмица по-късно се получава и потвърждение за успешно извличане на стволови клетки.
Как се съхраняват клетките?
Ултраниските температури, постигнати в среда от течен азот, са изключително важно условие, за да се запазят клетките напълно жизнеспособни и с пълен потенциал за дълъг период от време. Сигурността на съхранението е гарантирана със специално криогенно оборудване, а безопасността и годността на пробата се потвърждават чрез поредица задължителни изследвания.
Цената на услугата БИОДЕНТ за съхраняване на стволови клетки от млечен зъб е 2300 лв. за 20 години.
Вижте повече за различните възможностите за финансови програми тук.
Свържете се с нас, за да заявите договор тук.

за повече информация

Попитай специалиста

Ако желаете повече информация за услугите ни или каквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни потърсите.