Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Лечение на млечни зъби

Трябва ли да се лекуват млечните зъби?

Отговорът категорично е ДА!

happy kid

Това, че млечните зъби са временни, не означава, че не трябва да се лекуват. За жалост често родителите водят децата си на зъболекар твърде късно, когато са с усложнен кариес, с болки или още по-лошо – с подуване. Млечните зъби ще служат на детето до 10-12-годишна възраст.
Кариесът и неговите усложнения възпрепятстват нормалното хранене, причиняват болка, възпаление, оток, които повлияват общото състояние и здраве на детето.
Преждевременната загуба на млечните зъби нарушава развитието на челюстта, правилния пробив на постоянните зъби и неминуемо се стига до намесата на ортодонт.
И не на последно място – когато детето свързва посещенията на кабинета по дентална медицина с болка и страх, изгражда негативно отношение към оралната профилактика и това може го лиши от здрава и красива усмивка за цял живот.

Hi

Възпитавайте у децата позитивно отношение към профилактичните посещения на кабинета по дентална медицина, техните здрави усмивки до голяма степен зависи от родителите!

Кариесът на млечни зъби

Един от основните проблеми при децата. Защо се случва и как да го избегнем?

Кога се случва и как се проявява?
Обикновено се появява на около 3 г. възраст, по дъвкателните повърхности на 4-тите и 5-тите зъби (горни и долни молари) или между зъбите (по апроксималните повърхности).

При някои деца може да се прояви и в по-ранна възраст, т.нар. кариес на ранното детство, който обхваща почти всички млечни зъби.
Протича остро, а усложненията му като пулпит, гангрена и периодонтит настъпват бързо.

Какви са причините?
Кариесът е мултифакторно заболяване, като една от причините за него е зъбната плака, образувана по зъбните повърхности. Въглехидратите се разграждат от микроорганизмите в плаката до киселини, които деминерализират емайла. Количествата и качествата на слюнката също оказват влияние за развитие на кариеса.

Как да го избегнем?
За да се избегне появата на кариес от съществено значение е да се обърне внимание на профилактиката. Тя включва мерки като адекватна орална хигиена, използването на флуорна зъбна паста, профилактични прегледи при лекар по дентална медицина и професионално почистване. Установяването на правилни хранителни навици, с изключването на междинни приеми на високомолекулни въглехидрати и честа консумация на подсладени напитки, е неразделна част от профилактиката.

Как се лекува?
Лечението на кариеса трябва да започне възможно най-рано, като се извършва по съвременния метод на минимално инвазивно препариране и възстановяване с биоактивни материали. Ако кариесът е съвсем малък и начален (бяло петно) се прилага неоперативно превантивно лечение, чрез професионална апликация на флуорни и реминерализиращи средства, под формата на паста, гел лак.

happy kids

Доброто общо здравословно състояние и доверието към лекуващия лекар ще предотврати страха от „машинката“ и ще изгради правилно отношение на детето към оралното му здраве.

Пулпит на млечни зъби

Пулпитът е възпалителен процес, който засяга кръвоносните и нервните съдове на зъба и често причинява болка.

happy kid

Какво е пулпитът на временен зъб?
Основната причина за развитието на пулпитите е нелекуваният кариес, който с времето напредва и достига до пулпата на зъба. Този процес може да е съпроводен с болка или да протича безсимптомно. Диагностицира се с преглед и трябва да се диференцира от дълбок кариес [ достигнал пулпата ], периодонтит [ гранулом, киста и др. ], хиперемия на пулпата [ границата между дълбокия кариес и пулпита ]. Симптомите са болка, може да е само при хранене, а при някои зъби се променя и цветът.


Как се лекува?

Прилагат се различни методи на лечение на различните състояния – серозен, гноен, частичен и тотален пулпит. В най-честия случай се прилага мортална ампутация. След разкриване на пулпната камера и вложка от NN, се обработва зъба и се поставя нова вложка от резорцин + формалин. При третото посещение се обтурира временното зъбче. Може да се приложат фотополимери и глас йономерни цименти. По желание на детето или родителите може да се постави компомер с различен от бялата гама цвят.

Когато пулпитът не е лекуван навреме, се получава усложнение – периодонтит. Лечението му е по-трудно и по-продължително, а от получената инфекция се уврежда зародишът на постоянните зъби.

Периодонтит при млечни зъби.

Hi

Периодонтит при млечни зъби – как да го разпознаем и каква е правилната профилактика?
Периодонтитът представлява възпаление на тъканите около върха на корена на зъба. Това възпаление може да бъде остро или хронично и често може да се изостри и да доведе до усложнения, особено при децата.

Какви са симптомите?
При остър периодонтит основен симптом е типичната болка. Тя е постоянна и засилваща се, а детето може да е с влошено общо състояние, с температура и да е отпаднало.
При хроничен процес болката може да бъде слаба, проявяваща се при натиск или при преглед, но може и да няма такава.

Какви рискове крие?
При отслабване на защитните сили на детския организъм хроничните процеси могат да се задълбочат. В тези случаи има силна нетърпима болка, повишена подвижност на зъба и се появява фистула. От нея, както и при отваряне на зъба, може да изтече гной, което веднага води до облекчение. При нелечение на възпалителния процес може да се стигне до абсцес, при който общото състояние на детето е засегнато. Симптомите са повишаване на температурата и подуване на регионалните лимфни възли.

При абсцес трябва да се направи инцизия [ разрез ]. В противен случаи гнойта си намира изход, чрез образуване на фистула или започва да се разпространява по съседните тъкани.
Неглижирането на състоянието и липсата на лечение може да доведе до увреждане на постоянния зъб, затруднено хранене и дискомфорт на детето.

Как се диагностицира?

Хроничните периодонтити често се установяват при преглед. Открива се зъб с променен цвят с голяма обтурация или голям кариозен дефект. Венецът около върха на корена може да е зачервен или леко оточен, дори да има и фистула с изтичане на гной. Възможно е детето да няма оплаквания.

Как се лекува?

Навременното лечение на периодонтити на временни зъби цели да се запази дъвкателната функция, да се предотвратят усложнения и преждевременна загуба на зъба. Профилактиката включва задължителни редовни прегледи при дентален лекар, както и старание от страна на детето и родителите за поддържане на добра орална хигиена.

за повече информация

Попитай специалиста

Ако желаете повече информация за услугите ни или каквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни потърсите.