Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Лечение на постоянни
зъби в детска възраст

Лечението на постоянните зъби при децата е от изключително значение за здравата им усмивка за цял живот.

Не пренебрегвайте проблема и се доверете на дентален лекар с квалификация, опит и отношение към детето. За да посещава кабинета без страх и да изгради позитивно отношение и отговорност към оралното си здраве. В ЕО Дент лекуваме детските постоянни зъби биологично и минимално инвазивно – както изисква съвременната дентална медицина в световен мащаб.

Happy Kids

Защо се случва и какво трябва да направим, за да има детето красива усмивка за цял живот?

Кариесът на постоянните зъби в детска
и тийнейджърска възраст е сериозен
медицински и естетичен проблем.

Happy kid

Какво представлява?

Зъбният кариес е трансмисионна бактериална инфекция, чийто резултат е деструкция на зъбните тъкани, под влияние на киселинно продуциращи микроорганизми, намиращи се в зъбната плака, интраоралния биофилм и в присъствие на захари.

По-рано пробилите зъби се излагат първи на кариесогенните фактори и първи се засягат от кариес. Постоянният зъб, атакуван най-рано от кариозния процес, най-често е първият пробил
зъб – първият постоянен молар.

Каква е превенцията?

• Адекватната орална хигиена [ използването на флуорна зъбна паста, четка за зъби, съобразена с възрастта на пациента, вода за уста и конци за почистване на междузъбните пространства ].
• Регулярни профилактични прегледи и професионална орална хигиена.
• Позитивна връзка и доверие с лекаря по дентална медицина.
• Силанизация (поставяне на зъбни силанти).

Условия за прогресия на зъбния кариес в детска и тийнейджърска възраст:
• Зъбите пробиват с по-слаба минерализация.
• Моларите са с “дълбоки фисури”.
• Контактите между временни и постоянни зъби предразполагат към натрупване на плака.
• Неизграден навик за орална хигиена.
• Висока консумация на въглехидрати. Чести междинни приеми на въглехидратни напитки и храни.

 

Съвременното лечение на пулпити
на постоянни зъби в детска възраст e на биологичен принцип и е минимално инвазивно.

Какво причинява пулпното възпаление?

Най-честата причина е развитието на кариес. Съществуват и други причини, но те са по-скоро инциденти. Такива са ситуациите на травма и навлизане на инфекция в пулпата отвън, развитие на възпаление при лечение на кариес, когато се създават условия за микро пропускливост, физични или химични дразнители.

Happy Kids

Съвременното лечение на пулпитите

е подчинено на биологичния принцип и на минимално инвазивния подход. Биологичният принцип представлява минимално повърхностно отстраняване на засегнатата тъкан или структура и максимално съхранение на останалата част от пулпата. Минимално инвазивният подход включва мини инвазивна диагностика и отношение към болката, микроинвазивно препариране на кавитет, минимално инвазивно отношение към кариозния дентин и отношение към пулпата.

Методи за лечение на пулпитите в детска възраст
– Биологични методи

– Частично биологични методи – частична пулпотомия или витална пулпотомия
– Ендодонтски методи – пулпектомия [ за зъби със завършено кореново
развитие ] и частична пулпектомия [ за зъби с незавършено кореново развитие ]

Ендодонтското лечение е утвърденият класически метод за лечение. Състои се в отстраняване на цялата пулпа – коронарна и коренова, наречено пулпна екстирпация или пулпектомия. Следва механична и химична обработка на каналите. Финалната стъпка е възстановяване – запълване на кореновите канали, поставяне на изолационна подложка в пулпната кухина и обтурация [ запълване ] за възстановяване на зъба.

Лечението на периодонтити на постоянни зъби в детска възраст е различно в зависимост дали е завършено кореновото развитие на зъба.

?

Периодонтитите са възпалителни процеси, засягащи нервите и кръвоносните съдове на зъбите и за жалост, децата не са “имунизирани” срещу тях.
Обичайно се развиват след продължително нелечение на кариеси и се проявяват със силна болка, но могат и да са безсимптомни.
Лечението на периодонтити при децата е различно от това при възрастните. Най-важното, което трябва да знаем:

  • Лечението зависи от това, дали е завършено кореновото развитие на зъба и е многосеансово, спрямо симптомите.
  • При незавършено кореново развитие, преди да започне ендодонтското (кореново) лечение, се използват биологични препарати като МТА или калциев хидроксид. Те подпомагат образуването на апикална преграда, с която зъбът се изолира от меките тъкани и стимулират кореновото развитие.
  • При завършено кореново развитие се провежда стандартно ендодонтско лечение, както при възрастните пациенти – с механична и химична обработка.
  • И в двата случая правим ендодонтски кавитет (достъп) с предварително почистване на инфектирания дентин, механична и химична обработка на каналната система. Химичната е с превес и се изразява в промивки с разтвори за дезинфекция.
  • При незавършено кореново развитие правим периодично контролни рентгенографии, за да проследим кореновото развитие.

    Лечението на периодонтити при деца завършва със запълване на кореновите канали и поставяне на дефинитивна обтурация – пломба, която възстановява формата и функцията на зъба.

за повече информация

Попитай специалиста

Ако желаете повече информация за услугите ни или каквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни потърсите.