Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Лечение с БРЕКЕТИ

Ортодонтско лечение с брекети

Брекетите са фиксирани апарати за лечение
на ортодонтски деформации, предимно в постоянно съзъбие.

Брекетите се залепят по повърхността на зъбите, в повечето случая предната повърхност, която е видима, има системи брекети, които се фиксират по вътрешната на зъбите /лингвални брекети/. Конвенционалните брекети са класическите брекети, при които дъгата се придържа в слота на брекета посредством силиконово ластиче. Силиконовите ластичета са различни цветове, те дават цветния облик на лечението с брекети, представялават голям интерес от страна на пациентите, особено в тийнейджърска възраст.               

Самолигиращите брекети са с капачета, които захващат дъгата, разчита се на намален срок на лечението средно с около 6 месеца, поради намаленото триене на дъгата в слота на брекета.

Брекетите могат да бъдат метални, могат да бъдат и естетични. Естетичните брекети са изработени от материал, които е сходен с цвета на зъбите. При естетичните брекети обикновено дъгата има тефлоново естетично покритие, което с времето се изтърква. Те биват керамични, сапфирени и пластмасови.

 

Какво е специфично при лечението с брекети?

Стандартно лечението с брекети продължава около година и половина, две години, разбира се зависи в голяма степен от тежестта на деформацията, в някои случаи може да отнеме около три години.

Основен фактор за успеха на лечението е:

Мотивацията на пациента, да е наясно с отговорностите, които ще притежава. Кооперативността на пациента е от водещо значение за продължителността на лечението.
Хигиената с фиксираните апарати е основен проблем, който трябва да се адресира. На мястото на което в залепен брекета, зъбната повърхност се обработва със специални агенти, които я защитават, риск от кариес под брекета практически няма. За разлика от това около самите брекети се получават в редица случаи хипоминерализационни /бели/ петна. Те се дължат на задържане на хранителни остатъци / плака / поради недобро почистване на устната кухина.

braces

Пациентите трябва да са наясно, че кариесите се получават не от брекетите, а от недостатъчно миене на зъбите от страна на пациента.
Затова винаги апелираме за осъзнатост при лечението с брекет.
Лечението с брекети е много ефективно, получават се стабилни резултати, процесът е дълъг, но си струва усилията.

за повече информация

Попитай специалиста

Ако желаете повече информация за услугите ни или каквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни потърсите.