Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Лечение на постоянни зъби в детска възраст

Съвременното лечение на пулпити на постоянни зъби в детска възраст

е на биологичен принцип и е минимално инвазивно.
Какво причинява пулпното възпаление?
Най-честата причина е развитието на кариес.
Съществуват и други причини, но те са по-скоро инциденти. Такива са ситуациите на травма и навлизане на инфекция в пулпата отвън, развитие на възпаление при лечение на кариес, когато
се създават условия за микро пропускливост, физични или химични дразнители.

Какво представлява пулпитът?
Пулпата, в която се намират кръвоносните и нервните съдове на зъба, е затворена във вътрешността на зъбите и е заобиколена от дентин и емайл в коронката. Те я предпазват от външните увреждащи фактори, представлявайки изключително стабилна преграда.
За да бъде засегнато здравето на пулпата, първо трябва да се развие емайлова, а след това и дентинова кариозна лезия.
Кариозното разрушение на емайла и дентина е хроничен процес. Той напредва с месеци, а понякога с години.
Съвременно лечение на пулпита в детска възраст
Съвременното лечение на пулпитите е подчинено на биологичния принцип и на минимално инвазивния подход.
Биологичният принцип представлява минимално повърхностно отстраняване на засегнатата тъкан или структура и максимално съхранение на останалата част от пулпата.
Минимално инвазивният подход включва мини инвазивна диагностика и отношение към болката, микроинвазивно препариране на кавитет, минимално инвазивно отношение към кариозния дентин и отношение към пулпата.
Методи за лечение на пулпитите в детска възраст
Биологични методи
Частично биологични методи – частична пулпотомия или витална пулпотомия
Ендодонтски методи – пулпектомия [ за зъби със завършено кореново развитие ] и частична пулпектомия [ за зъби с незавършено кореново развитие]Ендодонтското лечение е утвърденият класически метод за лечение. Състои се в отстраняване на цялата пулпа – коронарна и коренова, наречено пулпна екстирпация или пулпектомия.
◻️ Следва механична и химична обработка на каналите
◻️ Финалната стъпка е възстановяване – запълване на кореновите канали, поставяне на изолационна подложка в пулпната кухина и обтурация [ запълване ] за възстановяване на зъба.

Лечението на постоянните зъби при децата е от изключително значение за здравата им усмивка за цял живот.

 Не пренебрегвайте проблема и се доверете на дентален лекар с квалификация, опит и отношение към детето. За да посещава кабинета без страх и да изгради
позитивно отношение и отговорност към оралното си здраве.
Лечението на постоянните зъби в детска възраст е предизвикателство за всеки дентален лекар, но е изключително важно за здравата усмивка за цял живот.
В ЕО Дент лекуваме детските постоянни зъби биологично и минималноинвзивно – както изисква съвременната дентална медицина в световен мащаб.           

              

Лечението на възпалителните заболявания на пулпата (меката тъкан във вътрешността на зъба, в която се намират кръвоносни съдове и нерви) при незавършено кореново развитие е едно от най-трудните начинания в детската дентална медицина. Често се налага съвместна работа на различни дентални специалисти, а микроскопски подпомогнато лечението дава увереност за успешни резултати.
Лечението на пулпити (възпаление на пулпата) и периодонтити (гранулом, киста и др.) на постоянни детски зъби с незавършено кореново развитие e изключително специфично и трудно. Причината е, че корените на зъбите не са се образували окончателно – те са по-къси и по-широки и ще продължат развитието си и след лечението.

Процесът е продължителен и зависи от стадия на кореново развитие, в което е възникнало заболяването. Може да продължи до 10 – 12 месеца, като изисква редовни прегледи и рентгенов контрол на всеки 2-3 месеца.

Какво означава „незавършено кореново развитие“ и кога завършва кореновото развитие?

Д-р Ченгелска

Кариесът на постоянните зъби в детска и тийнейджърска възраст е сериозен медицински и естетичен проблем. Защо се случва и какво трябва да направим, за да има детето красива усмивка за цял живот.
Какво представлява?
Зъбният кариес е трансмисионна бактериална инфекция, чийто резултат е деструкция на зъбните тъкани, под влияние на киселинно продуциращи микроорганизми, намиращи се в
зъбната плака, интраоралния биофилм и в присъствие на захари.
Условия за прогресия на зъбния кариес в детска и тийнейджърска възраст.
Зъбите пробиват с по-слаба минерализация.
Моларите са с “дълбоки фисури”.
По време на физиологична смяна и пробива самопочистването е затруднено.
Контактите между временни и постоянни зъби предразполагат към натрупване на плака.
Неизграден навик за орална хигиена.
Висока консумация на въглехидрати. Чести междинни приеми на въглехидратни напитки и храни.
Последователност в засягането на постоянните зъби от зъбен кариес
По-рано пробилите зъби се излагат първи на кариесогенните фактори и първи се засягат от кариес.
Постоянният зъб, атакуван най-рано от кариозния процес, най-често е първият пробил зъб – първият постоянен молар.
Наличието на дълбоки фисури с техните особености. Често, почти веднага след пробива, е възможно да се открие кариозна лезия във фисурите.

Каква е превенцията?

Адекватната орална хигиена [ използването на флуорна зъбна паста, четка за зъби, съобразена с възрастта на пациента, вода за уста и конци за почистване на междузъбните пространства ].
Регулярни профилактични прегледи и професионална орална хигиена.
Позитивна връзка и доверие с лекаря по дентална медицина.

Лечението на периодонтити на постоянни зъби в детска възраст е различно в зависимост дали е завършено кореновото развитие на зъба

Периодонтитите са възпалителни процеси, засягащи нервите и кръвоносните съдове на зъбите и за жалост, децата не са “имунизирани” срещу тях.
Обичайно се развиват след продължително нелечение на кариеси и се проявяват със силна болка, но могат и да са безсимптомни.

Лечението на периодонтити при децата е различно от това при възрастните. Най-важното, което трябва да знаем:
– Лечението зависи от това, дали е завършено кореновото развитие на зъба и е многосеансово, спрямо симптомите.
– При незавършено кореново развитие, преди да започне ендодонтското (кореново) лечение, се използват биологични препарати като МТА или калциев хидроксид. Те
подпомагат образуването на апикална преграда, с която зъбът се изолира от меките тъкани и стимулират кореновото развитие.
– При завършено кореново развитие се провежда стандартно ендодонтско лечение, както при възрастните пациенти – с механична и химична обработка.
– И в двата случая правим ендодонтски кавитет (достъп) с предварително почистване на инфектирания дентин, механична и химична обработка на каналната система.
Химичната е с превес и се изразява в промивки с разтвори за дезинфекция.
– При незавършено кореново развитие правим периодично контролни рентгенографии, за да проследим кореновото развитие.
– Лечението на периодонтити при деца завършва със запълване на кореновите канали и поставяне на дефинитивна обтурация – пломба, която възстановява формата и функцията на зъба.