Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Превенция и профилактика

Знаете ли, че децата се усмихват средно по 400 пъти на ден,
а възрастните – едва 17?

“Усмивката е като мойто сърчице – чиста и здрава! За мен усмивката е много важна и трябва да си мия редовно зъбките, за да са все така щастливи и сърчицето ми да е щастливо!”

Това ни сподели прекрасната Кати Кадиева, която ни е пациент от съвсем мъничка, не пропуска профилактичните си прегледи и има силанти, които защитават зъбките ѝ от кариес! 

Кати винаги сяда на зъболекарския стол с радост и нетърпение, защото нашите дентални лекари са най-добрите приятели на детската усмивка! 

А какво е усмивката за вас? Споделете в коментар

 

д-р Кати Кадиева

Превенция и профилактика в детската дентална медицина

Превенцията и профилактиката на оралните заболявания включват правилното и пълноценно хранене, добрата хигиена, флуорната профилактика, профилактичното покритие на дълбоките фисури (силанизиране) и реминализацията на твърдите зъбни тъкани. 

 

Правилното хранене през различните периоди на растеж и развитие на организма и оралните структури представлява хранителната профилактика на оралните заболявания. Храненето на детето трябва да е богата на протеини, минерали (Ca, P, F, Fe и др.) и витамини (A, B, C, D, E, K). Препоръчително е да се ограничи приема на въглехидрати. При кърмачетата не трябва да се прави нощно хранене (през нощта детето трябва да приема само вода). Биберонът и храненето с шише трябва да се елиминират след като детето навърши 1 година ( като през този период не се препоръчва биберонът да се подслажда). При по-големите деца е препоръчително храненията да се ограничат  до основни и междинни, като се избягват безразборните хранения между тях.  Между основните хранения трябва да се приема основно вода, а соковете е препоръчително да се дават към основните хранения. Препоръчва се консумацията на твърди храни и храни, стимулиращи слюноотделянето, които от своя страна  подпомагат самопочистването на зъбите (сурови плодове и зеленчуци, ядки, сирене).Ограничават се меки и лепкави храни, които се натрупват като зъбна плака.

Личната орална хигиена е съществена част от превенцията на оралните заболявания.

Отстранявайки зъбната плака, се ограничава количеството на патогенните микроорганизми, водещи до увреждане на зъбите и меките тъкани. Механичното отстраняване на зъбната плака се осъществява с четка и паста за зъби, като при по-големите деца може да се добави и жабурене с вода за уста, оказваща химичен контрол върху плаката. При малките деца е задължително активното участие на родителите в хигиената. Зъбите трябва да се мият сутрин и вечер. През деня между храненията се препоръчва дъвченето на дъвки без захар.
           

              

Флуорната профилактика води до създаване на резистентни на вредните въздействия емайлови повърхности. Това от своя страна води до по-малък риск от поява на кариес. Препоръчително е да се прави флуорна профилактика у дома с флуорни зъбни пасти,  като в допълнение могат да се използват разтвори, гелове, таблетки и други, но след консултация със зъболекар. Флуорната профилактика може да се прави и в кабинета с помощта на флуорни лакове, гелове и други или със системи за бавно освобождаване на флуор. Флуорната профилактика постига много успехи за превенцията на кариеса. Тя обаче повлиява предимно  гладките повърхности на зъбите. 

Кътниците имат особена морфология на дъвкателните повърхности, особенно при постоянните зъби – фисурите (ямките и браздите) са ретентивни, което от своя страна затруднява почистването им.

Освен това при пробив зъбът не е завършил напълно минерализацията на емайла, което го прави податлив към развитие на кариес. Затова при децата се прави  профилактично покритие на фисурите с т.нар. Силанти. Така те се предпазват от действието на околната кариесогенна среда , която причинява ранното развитие на кариес. Силанизирането трябва да се прави през първата година  след пробива на зъба. Силанизиране може да се прави и на по-големи деца, които са с висок риск от развитие на кариес.

Може ли да се избегне оперативното лечение?

При поява на начален обратим кариес е възможно да се избегне оперативното лечение. Реминализацията представлява превантивно неоперативно лечение, което включва различни техники за въвеждане на минерали в деминерализирания емайл и мерки за намаляване на кариесогенната среда.

Реминализиращите средства доставят  Ca, P, F в зоните  на емайлова деминерализация и спомагат за тяхното навлизане в кристалите на емайла. Най-често са под формата  на пасти и гелове за намазване на зъбите. Могат да се прилагат и при деца с кариеснерезистентно съзъбие, деца с ортодонтско лечение, деца със системни заболявания и други.

за повече информация

Попитай специалиста

Ако желаете повече информация за услугите ни иликаквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни поърсите.

Свързани статии: