Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

Обаждете се сега

Изпратете ни запитване

M
Научете повече за нас

Превенция и профилактика

Детската усмивка е едно от най-милите и неподправени неща на света и е отговорност на родителите тя да бъде здрава и красива!

Превенцията и профилактиката на оралните заболявания включват правилното и пълноценно хранене, добрата хигиена, флуорната профилактика, профилактичното покритие на дълбоките фисури (силанизиране) и реминализацията на твърдите зъбни тъкани.
Здравата усмивка в детска възраст започва още при планиране и по време на бременността. Зародишите на детските зъби се образуват още в утробата. Отличната орална хигиена, богатото на минерали и витамини хранене и денталното здраве на бременната имат наистина изключително значение за здравето на усмивката на детето.
Правилното хранене през различните периоди на растеж и развитие на организма и оралните структури представлява хранителната профилактика на оралните заболявания. Храненето на детето трябва да е богата на протеини, минерали (Ca, P, F, Fe и др.) и витамини (A, B, C, D, E, K). Препоръчително е да се ограничи приема на въглехидрати. При кърмачетата не трябва да има нощно хранене (през нощта детето трябва да приема само вода). Биберонът и храненето с шише трябва да се елиминират след като детето навърши 1 година ( като през този период не се препоръчва биберонът да се подслажда).

деца

При по-големите деца е препоръчително храненията да се ограничат до основни и междинни, като се избягват безразборните хранения между тях. Между основните хранения трябва да се приема основно вода, а соковете е препоръчително да се дават към основните хранения. Препоръчва се консумацията на твърди храни и храни, стимулиращи слюноотделянето, които от своя страна подпомагат самопочистването на зъбите (сурови плодове и зеленчуци, ядки, сирене). Ограничават се меки и лепкави храни, които се натрупват като зъбна плака.
Личната орална хигиена е съществена част от превенцията на оралните заболявания. Отстранявайки зъбната плака, се ограничава количеството на патогенните микроорганизми, водещи до увреждане на зъбите и меките тъкани. Механичното отстраняване на зъбната плака се осъществява с четка и паста за зъби, като при по-големите деца може да се добави и жабурене с вода за уста, оказваща химичен контрол върху плаката. При малките деца е задължително активното участие на родителите в хигиената. Зъбите трябва да се мият сутрин и вечер. През деня между храненията се препоръчва дъвченето на дъвки без захар.
Флуорната профилактика води до създаване на резистентни на вредните въздействия емайлови повърхности. Това от своя страна води до по-малък риск от поява на кариес. Препоръчително е да се прави флуорна профилактика у дома с флуорни зъбни пасти, като в допълнение могат да се използват разтвори, гелове, таблетки и други, но след консултация със зъболекар. Флуорната профилактика може да се прави и в кабинета с помощта на флуорни лакове, гелове и други. Флуорната профилактика постига много успехи за превенцията на кариеса. Тя обаче повлиява предимно гладките повърхности на зъбите. Кътниците имат особена морфология на дъвкателните повърхности, особенно при постоянните зъби – фисурите (ямките и браздите) са ретентивни, което от своя страна затруднява почистването им. Освен това при пробив зъбът не е завършил напълно минерализацията на фисурите, което го прави податлив към развитие на кариес. Затова при децата се прави профилактично покритие на фисурите с т.нар. силанти. Така те се предпазват от действието на околната кариесогенна среда, която причинява ранното развитие на кариес. Силанизирането е най-ефекасно през първата година след пробива на зъба. Силанизиране може да се прави и на по-големи деца, които са с висок риск от развитие на кариес.
При поява на начален обратим кариес е възможно да се избегне оперативното лечение (т.е. използването на машинка). Реминализацията представлява превантивно неоперативно лечение, което включва различни техники за въвеждане на минерали в деминерализирания емайл и мерки за намаляване на кариесогенната среда. Реминализиращите средства доставят Ca, P, F в зоните на емайлова деминерализация и спомагат за тяхното навлизане в кристалите на емайла. Най-често са под формата на пасти и гелове за намазване на зъбите. Могат да се прилагат и при деца с кариеснерезистентно съзъбие, деца с ортодонтско лечение, деца със системни заболявания и други.

Знаете ли, че децата у нас на 6 г. имат средно по 4 кариеса, а на 18 г. – по 6?

Съвети към родителите:
 • Изградете у детето си навици за добра орална хигиена още в ранна възраст!
 • Непременно следете ефективността на почистването, независимо от самостоятелността на детето!
 • Ограничете междинните хранения и захарта!
 • Никога не е твърде рано да запознаете детето със специалист по детска дентална медицина!
 • С взаимни усилия и желание, родителят и детския зъболекар могат да направят консултациите в денталния кабинет забавни като игра!
 • При установяване на вредни навици или зъбно-челюстни деформации, детето следва да бъде насочено навременно към специалист-ортодонт!
 • Да научите детето да си мие зъбите ефективно, е толкова важно, колкото да мие ръцете си редовно и да казва „Благодаря“!
}
Кога?
 • Първият преглед при детски дентален специалист трябва да се случи още с пробива на първото зъбче. Така родителите ще бъдат информирани за правилната грижа за усмивката на своето дете.
 • Преди навършване на 7 г. е добре детето да посети ортодонт – за да се осигури правилно подреждане на постоянните зъби.
 • Между 5 и 8 г. е препоръчително да се поставят силанти на първите постоянни дъвкателни зъби (кътници). Процедурата е безболезнена и ще намали с 95% вероятността от развитие на кариес. При това е безплатна в рамките на ежегодната национална програма на МЗ.
 • При травма или загуба на млечен или постоянен зъб, кариес, неправилно развитие на челюстта, като обратна захапка, липса на пробив на постоянен зъб, незабавно се консултирайте със своя детски лекар по дентална медицина.
 • Прегледите при детски зъболекар трябва да се случват на всеки 4 месеца, защото при тях всичко се случва много по-бързо от при възрастния човек. Както педиатрите са специалистите по детско здраве, профилираните лекари по детска дентална медицина са тези, които осигуряват най-експертната грижа за здравата детска усмивка.

Миене на детски зъбки

 • Това, което повечето родители не знаят е, че миенето на устната кухина започва веднага след раждането.
 • При кърмачета, естеството на хранене налага почистване на устната кухина след всяко хранене. Съществуват силиконови четки (напръстник) за бебета, които са подходящи за употреба преди появата на първите зъби за отстраняване на бактериалната плака.
 • След преустановяване на кърменето и нормално захранване на детето, миенето на зъби е препоръчително по 2 пъти на ден – сутрин и вечер, с продължителност 2-3 минути.
 • Защо зъбите се мият вечер за здраве, а сутрин – за красота?
  Особено за деца, вечерното измиване на зъби има изключително важно значение, тъй като по време на сън намалява действието на слюнката – естественият защитен механизъм на организма срещу появата на кариеси.
 • След появата на зъбите, хигиената се осъществява по същия начин, както при възрастните. Средствата за орална хигиена са четки (ръчни или електрически), паста за зъби, конци за зъби, вода за уста, които трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето.
 • Не забравяйте, че при млечните зъби кариесът и неговите усложнения се развиват много по-бързо, отколкото при постоянните зъби.
  Затова е препоръчително да водите детето си на контролни прегледи на всеки 4 месеца, при вашият детски зъболекар.

  за повече информация

  Попитай специалиста

  Ако желаете повече информация за услугите ни или каквато и да била друга консултация, не се колебайте да ни потърсите.